Hakkari Derecik’te Sera Faaliyetleri Yaygınlaşıyor
Hakkari’nin Derecik ilçesinde Akdeniz ikliminin hakim olması nedeniyle başlatılan seracılık faaliyetleri gün geçtikçe yaygınlaşıyor.
Ilıman bir iklime sahip olan Derecik ilçesinde, hava koşullarının elverişli olması nedeniyle seracılığa ilgi artıyor. 3 yıldır Derecik ilçesinde 20 dönüm arazi üzerine kurulan 5 serada ailesiyle birlikte sebze ve meyve yetiştiren Mehyet Es, hem Derecik’e hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
Bölgede yoğun olarak seracılığın yapılmaya başladığını belirten Mehyet Es, Derecik ilçesinde ailesiyle birlikte kurduğu serada yılda iki kez hasat yaptığını söyledi. Salatalık, domates, biber, patlıcan, marul, lahana gibi ürettiği ürünleri satarak geçimini sağladığını belirten Es, “Her seraya yaklaşık 3 bin baş marul, karalahana ve karnabahar ekiyoruz. Ayrıca daha fazlasını da alıyoruz. Her serada salatalık, domates gibi 5 tondan fazla sebze bulunuyor.Derecik ilçemizde seracılık geçim kaynağı haline geldi.Hem valilikten, hem kaymakamlıktan hem de en önemlisi devletimizden daha fazla destek bekliyoruz. İlçede Akdeniz iklimi hakimdir, örtü altı seracılık daha da yaygınlaştırılabilir.Elde ettiğimiz ürünleri Şemdinli, Yüksekova ve Van’a gönderiyoruz.Artık sebzelerimizi Adana ve Mersin’den değil, kendimiz temin edeceğiz” dedi. .
Babasıyla birlikte sera bahçesinde çalışan üniversite mezunu Zeynep Es, babasının desteğiyle okuyup üniversiteden mezun olduğunu belirtti. Es, “Derecik’te babam bu bereketli topraklarda dört mevsim çiftçilik yaparak birçok insana iş imkanı sağlıyor. Biz halk olarak bu toprakların ve iklimin tarıma ne kadar uygun ve verimli olduğunu biraz geç fark ettik. -6 sera. 10 kişi bizim için çalışıyor. “Para kazanıyoruz ve kendi insanımıza veriyoruz. Sabah gruplar halinde gelip akşama kadar bu iş üzerinde çalışıyoruz. Hem keyifli hem de verimli bir iş” dedi. – HAKKARI