Özgür Demirtaş Anlattı: “Uzaya Gittik Peki Peki Peki Pahalı?”
Ekonomide zor günler geçirirken bir yandan da uzay konusunda heyecan duyuyoruz. Prof. Dr. Özgür Demirtaş bu konuya değinmeden edemedi.
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu yakından takip ediliyor. SpaceX’e ait uzay aracı Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlendi.
Ancak uzay tartışmaları maliyetleri nedeniyle ekonomik tartışmaları da beraberinde getiriyor.
Demirtaş, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğuna ilişkin çeşitli sorular sordu ve aldığı yanıtlara göre yeni unsurları sıraladı.
Kendisinin ikna olduğunu söyleyen Demirtaş, “‘Uzaya gittik ama masrafı ne olacak’ diyerek uzay çalışmalarını küçümsemek doğru değil. Bunun sebebini detaylı olarak açıklamak isterim.” Sıraladığı unsurlar şunlardı:
“1) Benim için önemli olan uzayda bilimsel deneyler yapmaktı. Bunu sordum, hem YÖK hem de TÜBİTAK detaylı cevaplar verdi. Deneyler yapılıyor ve bu önemli.”
“2) Ekonomik Krizden dolayı uzaya gitmemek büyük hata olur. Bilgi olarak şunu belirtmek isterim. ABD 1979 ile 1984 yılları arasında çok ciddi bir ENFLASYON ile vuruldu, KRİZ derindi, ama yine de NASA’dan vazgeçmedi. Bunlar iki farklı şey, biri ELMA. Biri ARMUT. O gün yapılan uzay çalışmaları sayesinde bugün birçok teknoloji hayatımıza girdi.”
“3) Bir vatandaşımızın bu alana gönderilmesinin ve Üniversitelerin deneylerinin onun yardımıyla gerçekleştirilmesinin, gelecek nesilleri etkilemesi anlamında hem GERÇEK hem de Manevi önemi büyüktür.”
“5) Artık Türkiye’nin kendi yeniden kullanılabilir roketleri üzerindeki çalışmalarını artırması gerekiyor. Gelecekte kendi vatandaşlarımızı kendi teknolojimizle uzaya göndermeyi diliyorum.”
“7) Bütün bu övgülerin yanında bir eleştirim de var. Roket bizim değil, uzaya giden teknoloji bizim değil. Öyleymiş gibi davranmak Propaganda sayılır. Buna gerek yok. Olayı RAW yapar. Bu tür ilerlemeler asla Siyasetin aracı olarak kullanılmamalıdır. Odak Bilimdir ve “Teknoloji olmalı. Sadece Bilim ve Teknoloji…”
“8) Alper Gezeravcı’yı tebrik ediyorum. Deneylerin literatüre katkıları konusunda detaylı YouTube videoları hazırlanmasını tavsiye ediyorum. Bu videoları kendisi sunsa çok iyi olur.”
İşte Özgür Demirtaş’ın açıklamaları. Ne düşünüyorsun?